torstai 4. toukokuuta 2017

Havaintoja epäterveestä avoimesta suhteesta II

Poikaystäväni mielenterveys rapistui tasaisesti suhteemme aikana. Huomasin muutoksen vasta kun riidoistamme tuli niin repiviä että aloin karulla tavalla tiedostaa olevani todella sairaassa tilanteessa. Hän muuttui epäempaattiseksi ja itsekkääksi ihmiseksi joka ei näe itseään ja tätä päivää pidemmälle. Avoimen suhteen ylläpitämänen muuttui siis käytännössä mahdottomaksi. Muutos tapahtui sen verran nopeasti, että sitä oli vaikea uskoa. Halusimme pahenevasta riitelystä huolimatta olla toistemme kanssa, meillä oli vielä vähän aikaa sitten ollut ihanaa yhdessä ja olimme tulleet hyvin läheisiksi. Aloimme kuitenkin molemmat voimaan pahoin toistemme kanssa.

Minä aloin vaatia rajoja, keskustelua, vastavuoroisuutta ja ennustettavuutta itseni suojaksi. Hän alkoi vaatia lupaa toimia täysin omapäisesti kaikilla elämän osa-alueilla. Kumpikaan ei saanut sitä mitä koki eniten tarvitsevansa. Kumpikaan ei pysty ymmärtämään toisen tarpeita, koska toisen tarpeet ovat psykoottisen ihmisen tarpeita ja toisen tarpeet tasapainoisen, joskin suhteen ongelmien ja muun elämäntilanteen vuoksi uupuneen ja masentunnen ihmisen tarpeita Joita toinen vähätteli sillä perusteella että ne ovat uupuneen ja masentuneen ihmisen tarpeita. Sairasta.

Tämän valossa olen havainnut seuraavaa. Mikäli suhde ei perustu selkeisiin sääntöihin ja yksitulkintaisiin rajoihin, kuten monogamiassa sekä joissain avoimissa suhteissa, se perustuu keskusteluun. Selkeät rajat määrittävät suhteen ja osoittavat sen olemassaolon. Jos näitä ei haluta syystä tai toisesta käyttää, jolloin suhteen rajat ovat joustavat, suhdetta luodaan ja ylläpidetään keskustelemalla. Raja tulee aina jossain vastaan ja mikäli sitä ei ole ennalta sovittu, se täytyy etsiä keskustelulla. Keskustelu on vastuun kantamista suhteesta ja jos keskustelua ei ole, suhdetta ei ole. Keskusteluyhteyden katketessa tai keskustelun unohtuessa osapuolten toiminta perustuu oletuksiin. Jossain vaiheessa tapahtuu jotain joka on oletuksen kanssa ristiriidassa. Tämä on pahimillaan jotain joka satuttaa ja pahasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti