sunnuntai 12. kesäkuuta 2016

Matkalla monogamiasta määrittelemättömään vapauteen ja vapauteen määritelmistä.

Erotessani elämäni ensimmäisestä pitkästä (monogamisesta) parisuhteesta kaksi vuotta sitten, en olisi uskonut millaiselle matkalle olin lähdössä. Erotessa väkisinkin miettii itsensä ja ihmissuhde-elämänsä uusiksi. Minun kohdallani tämä ajatusprosessi on edelleen kesken. Enkä ehkä koskaan lakkaa pohtimasta, haastamasta ja muokkaamasta ihmissuhdefilosofiaani.

Ihmissuhdepohdintani sai sysäyksen siitä kun, eksäni, joka luonnollisesti tuntee minut erittäin hyvin, toi minulle eron jälkeen kirjan sanoen "lue tää, tää on sulle". Kirja oli Wendi O-Matikin Redefining our relationships ja sen luettuani pari palaa loksahti kohdilleen. Vaikka en ole koskaan ollut avoimessa parisuhteessa, se alkoi kirjan luettuani tuntua tutulta ja omalta.


It's a common misconception that jealousy is a sign of love.

Mustasukkaisuus avautui minulle ihan uudella tavalla. En ole koskaa ollut erityisen mustasukkainen, mutta kyseinen tunne on kuitenkin valitettavan tuttu. Oivalsin ensimmäistä kertaa, että mustasukkaisuus kumpuaa omista epävarmuuksia, ei rakkaudesta. Deittailussa ja ihmissuhteissa koetut asiat heijastavat muutenkin usein omaa ajatusmaailmaamme ja itseluottamustamme. Psychology todayssa on hyvä artikkeli mustasukkaisuudesta. Mikäli aihe kiinnostaa, suosittelen lukemaan: What's Really Behind Jealousy, and What to Do About It.

Toinen oivallukseni oli se, miten hölmöä on vaatia jotain toista ihmistä täyttämään kaikki henkiset ja fyysiset tarpeet, sekä odotukset "täydellisestä parisuhteesta". Monogamisessakin suhteessa omat harrastukset ja ystävät ovat tärkeä osa omaa ja parisuhteen hyvinvointia, mutta nykyään pidän ihan luonnollisena sitäkin, että itsensä eri puolia voi jakaa myös olemalla useassa seksuaalisessa ja/tai romanttisessa suhteessa.

Avoimet suhteet toimivat ihmisille jotka ovat itsevarmoja ja rehellisiä -itselleen ja toisille. Koska en ylipäätään jaksa enää tapailla ihmisiä jotka mutkistavat asioita omalla epävarmuudellaan eivätkä uskalla sanoa ajatuksiaan ja tunteitaan ääneen, olen kääntänyt katseeni ei-monogamisten ihmisten suuntaan. Pidän monogamista parisuhdetta kuitenkin edelleen yhtenä vaihtoehtona muiden joukossa, jos se todella tuntuu parhaalta ratkaisulta joskus jonkun kanssa. Mutta se on vain yksi vaihtoehto, ihmissuhteen voi määritellä ja rajata, tai olla rajaamatta, ihan miten tykkää.


1 kommentti: