tiistai 2. toukokuuta 2017

Parisuhteessa psykoosin kanssa

Kirjoitin tämän tekstin helmikuussa erään riidan jälkeen, jonka seurauksena ymmärsin, että minun ei pitäisi seurustella tämän ihmisen kanssa. Meni kuitenkin vielä monta viikkoa, että pääsimme riidan jälkeen niin hyviin puheväleihin, että asiasta pystyttin keskustella. Ja siitä vielä muutama viikko molemminpuolista soutamista ja huopaamista, kunnes lopulta päätimme erota. Nyt päätin julkaista tekstin editoimatta.

---

Tekisi mieli vetää röökiä ja jäätelöä ketjussa. Mutta ei. Nyt on pidettävä itsestä huolta, nostettava pää pystyyn. Puoli vuotta kestänyt parisuhteeni on ollut ikäviä yllätyksiä täynnä. Avoimen suhteen haasteet tuntuvat kymmenkertaisilta kun tyyppi ei vaan saa hoidettua muita suhteita ja niistä kertomista riittävän proaktiivisesti ja hienovaraisella tavalla. Ensimmäisestä draamastamme kerroin tekstissä Kriisipäiväkirja ja kriisin jälkeisistä tunnelmista tekstissä Kielletty hedelmä.

Mulla on edelleen muutamaan otteeseen pudonnut leuka ja alkanut kyyneleet valua poikaystäväni puheiden perusteella. Tempaudun yhtäkkiä absurdeihin tilanteisiin joissa koen olevani aikuinen eksyneenä esiteinien maailmaan. Yrittäen väkisin vääntää tilannetta lähemmäs omaa todellisuuttani. Käyttäen voimani vain ollakseni heikompi seuraavassa taistelussa.

Nyt, puolen vuoden tuntemisen jälkeen, sain syypään parisuhteemme vaikeuksille: psykoosi. Poikaystävälläni on hoitamaton on-off psykoosi päällä koko ajan, koska hän ei halua syödä lääkkeitään säännöllisesti. Hänen todellisuudentajunsa voi horjua milloin tahansa. Kyseessä ei ole  ollut kovin räikeät ja ilmeiset harhat, kuten kuulo- tai näköharhat joten en ole tunnistanut käytöstä psykoottiseksi. Hän vain tulkitsee todellisia tapahtumia kaukaa haetusti.

Suhde on välillä ollut ihanaa, välillä kamalaa. Ja se on syönyt minua sisältä. Nyt tiedän miten ihminen pienennetään. Syyttämällä hänen heikkouksiaan kaikista ongelmista. Niitä puheita on helppo uskoa. Ja ne kuihduttavat sinut. Voisin olla katkera ja loukkaantunut, mutta hän ei ole paha. Hän on sairas. En tiedä miten suhtautuisin häneen. Hän on toiminut väärin minua kohtaan. Hän on saanut minut voimaan pahoin. Toisaalta säälin häntä, hän ei osaa muuta, hän ei pysty parempaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti